روش خواندن دومن(مرحله سوم:مسیر خواندن)

روش خواندن دومن(مرحله سوم:مسیر خواندن)

روش خواندن دومن(مرحله سوم:مسیر خواندن)

مسیری که برای آموزش کودکان خود دنبال می‌کنید بطور شگفت انگیزی ساده و راحت است. اینکه با یک نوزاد شروع می‌کنید یا یک کودک خردسال مسیر آن یکی است.
مراحل این مسیر به شرح ذیل می‌باشد:
اولین قدم – تک واژه‌ها

دومین قدم – ترکیبات دو کلمه‌ای

سومین قدم – عبارات

چهارمین قدم – جملات

پنجمین قدم – کتاب‌ها

اولین قدم – تک وا‍ژه‌ها

با ۱۵ لغت اولین قدم آموزش خواندن را شروع می‌کنیم. زمانی که کودک این ۱۵ لغت را یاد گرفت آماده است تا مجموعه واژگان را گسترش دهد. زمانی از روز را که کودک آرام، مستعد و در حالت خوبی است به این کار اختصاص دهید. بخشی از خانه که کمترین عوامل حواس پرتی چه از نظر شنیداری و چه از نظر دیداری را دارند، انتخاب کنید. برای مثال، رادیو یا تلویزیون روشن نباشد و از ایجاد هر گونه سر و صدا خودداری کنید. گوشه‌ای از اتاق که کمترین وسایل، عکس و دیگر اشیاء است که باعث حواس پرتی کودک می‌شوند را انتخاب کنید. حالا سرگرمی شروع می‌شود. به راحتی کلمه مادر را بالا بگیرید، و واضح بگویید که «این یعنی مامان». توضیح دیگری به کودک ندهید. اجازه دهید تا یک ثانیه (نه بیشتر) کودک به آن نگاه کند.

روش خواندن دومن(مرحله سوم:مسیر خواندن)

در مرحله بعد لغت پدر را بالا بگیرید و دوباره با اشتیاق زیاد بگویید«این یعنی بابا» ۳ لغت دیگر را به همان شیوه دو لغت اول به کودک نشان دهید. زمان نشان دادن مجموعه‌ای از کارت‌ها، بهتر است کارتی را از پشت آن بردارید تا جلوی آن. این کار به شما اجازه می‌دهد تا به قسمت بالای سمت چپ پشت هر کارت جایی که لغت را نوشته‌اید نگاهی بیاندازید و زمانی که لغت را به کودکتان نشان می‌دهید می‌توانید توجه کامل به صورتش داشته باشید.

این خیلی ایده آل است زیرا می‌خواهید توجه و اشتیاق کامل به کودکتان داشته باشید تا اینکه به جلوی کارت نگاه کنید. از کودکتان نخواهید لغت‌ها را تکرار کند. بعد از لغت پنجم، کودک را بغل کنید و او را ببوسید، و عشق‌تان را به وی نشان دهید. به او بگویید که چقدر فوق‌العاده و باهوش است.

روز اول این تمرین را سه بار به همان شکلی که در بالا گفته شد تکرار کنید. بین دفعات حداقل ۱۵ دقیقه استراحت دهید. اطمینان یابید که در هر دفعه کارت‌ها به ترتیب‌های مختلف نشان داده شوند. اولین روز به پایان رسید و اولین مرحله در آموزش خواندن به کودکتان را سپری کردید. (در کل سه دقیقه برای این کار وقت صرف کرده‌اید). روز دوم، جلسه مقدماتی را سه بار تکرار کنید. دومین مجموعه جدید پنج لغتی را اضافه کنید.این مجموعه جدید باید سه بار در روز مانند مجموعه اول دیده شود که در مجموع شش بار در روز نشان داده می‌شوند.

در پایان هر جلسه به کودکتان بگویید که چقدر خوب و باهوش است. به او بگویید که به وی افتخار می‌کنید و اینکه خیلی زیاد دوستش دارید. خوب است که او را در آغوش بگیرید و عشقتان را بطور فیزیکی به وی ابراز کنید. با شیرینی و شکلات به وی جایزه ندهید. زمانی که سرعت یادگیری افزایش می‌یابد قادر نخواهید بود که شیرینی به اندازه کافی به وی بدهید. و این مقدار شیرینی برای سلامت وی مضر می‌باشد. علاوه بر این، شیرینی در مقایسه با عشق و احترام شما و در برابر چنین کار عظیمی ناچیز است. کودکان خیلی سریع یاد می‌گیرند؛ چنانچه لغات را بیش از سه بار در روز نشان دهید باعث خستگی آنها می‌شوید. اگر یک کارت را بیش از چند ثانیه به کودکتان نشان دهید توجه کودک را از دست خواهید داد. اکنون نام هر لغت را بدون اینکه بگویید این یعنی ….. بخوانید.

در سومین روز، مجموعه سوم از ۵ لغت جدید را اضافه کنید. در حال حاضر سه مجموعه از لغات خواندن که در هر کدام ۵ لغت وجود دارد را روزی سه بار به کودکتان آموزش می‌دهید. اکنون شما و کودکتان از نه جلسه خواندن که زمان‌های متفاوت در روز انجام می‌شود و در مجموع چند دقیقه بیشتر طول نمی‌کشد لذت می‌برید. ۱۵ لغت اول که به کودکتان آموزش می‌دهید باید آشنا‌ترین و دوست داشتنی‌ترین لغات محیط اطراف کودک باشد. بهتر است این لغات شامل اسم اعضای خانواده، اقوام، حیوانات خانگی، غذای مورد علاقه، اشیاء موجود در خانه و فعالیت‌های دلخواه او باشد. تهیه لیستی دقیق برای هر۱۵ لغت کودک غیر ممکن است. خستگی تنها علامت هشدار در مرحله یادگیری خواندن است. هرگز کودک را خسته نکنید. آهسته پیش رفتن بهتر از خسته کردن کودک است تا اینکه سریع آموزش دهید و باعث خستگی کودک شوید. به کار بی نظیری که انجام داده‌اید فکر کنید. از آنجایی که خواندن پایه‌ترین مرحله یادگیری است کودکتان می‌تواند سخت‌ترین کارهایی که در مرحله خواندن و حتی در مراحل یادگیری اتفاق می‌افتد را انجام دهد. کودک با کمک شما دو کار فوق‌العاده انجام داده است:

۱- کودک مسیر دیداریش را رشد داده و مهمتر از آن، به مغز خود آموخته است که برای علائم نوشتاری تمایز قائل شود.

۲- در یکی از حیرت انگیزترین افکار انتزاعی که همان خواندن لغات است مهارت کسب کرده است.

در مورد حروف الفبا نکته‌ای وجود دارد. چرا ما آموزش را با حروف الفبا شروع نکرده‌ایم؟ پاسخ به این سوال خیلی با اهمیت است.

منبع: “کتاب چگونه به کودک خود خواندن بیاموزیم نوشته گلن دومن”

با تشکر از سایت کودک سالم